Parttime groepshuisvesting voedsters i.c.m. Babypark mogelijk

Groepshuisvesting voedsters
In december 2018 heeft Victoria Mengvoeders in samenwerking met diverse konijnenhouders, hun medewerkers, medewerkers en stagiaires van Victoria Mengvoeders en onderzoekers van Wageningen Livestock Research de aftrap gegeven aan het onderzoek ‘doorontwikkeling Babypark systeem naar Beter Leven Keurmerk’. De eerste resultaten zijn positief.
 
Resultaten
Inmiddels hebben we van 5 konijnenbedrijven de eerste onderzoeksresultaten met betrekking tot het houden van voedsters met jongen in het Babypark systeem in combinatie met part time groepshuisvesting van voedsters binnen. De prestaties qua groei, gezondheid en welzijn van de jongen en voedsters zijn tijdens het onderzoek op systematische wijze gevolgd en geanalyseerd.
 
Het onderzoek wijst uit dat het mogelijk is om een goed functionerend Babypark systeem met voedsters in part time groepshuisvesting te ontwikkelen, gebaseerd op het koppelen van welzijnshokken. De resultaten laten een positief effect op het dierenwelzijn, diergedrag en de technische resultaten zien.
 
Een andere conclusie is dat het Babypark systeem, ten opzichte van reguliere welzijnshokken, diverse voordelen geeft voor de jongen en voedsters. Uit de proef blijkt echter dat de babykonijnen bij het voerbakje in de nestkast blijven liggen waardoor andere jongen geen kans krijgen om voldoende babyvoer op te nemen. Om een beter beeld te krijgen wordt daarom een vervolgonderzoek ingesteld.
 
2e onderzoeksfase
Eind augustus starten we op 1 van de konijnenbedrijven met een tweede onderzoeksfase om de resultaten van de jongen en voedsters nog beter in kaart te brengen. In vergelijking tot de 1e fase wordt deze keer in elke nestkast een babyvoerbakje geplaatst. De verwachting is dat we op deze manier extra voordeel behalen met betrekking tot de groei & uitval van de jongen en belasting van de voedsters.
 
 
Lees ook: