Overhandiging koe met internationaal karakter

(Foto: v.l.n.r. Jan Willem Lankhaar, Daniëlle Lankhaar, Huub Fransen)

Jan Willem en Daniëlle Lankhaar, melkveehouders uit Eethen, hebben gisterenmiddag hun wereldse polyester design koe in ontvangst genomen. Ze kregen deze prijs naar aanleiding van hun deelname aan de prijsvraag ‘Hoeveel botten heeft een koe?’ op de Rundvee- en Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem eind 2016. De koe heeft een toepasselijk design en krijgt een mooie plaats op het nieuwe melkveebedrijf.

Internationaal karakter
‘Het plaatsen van een levensgrote polyester koe bij ons bedrijf is altijd al een wens geweest. Wij zijn dan ook zeer verheugd met het winnen van deze mooie toepasselijke prijs’. De keuze voor het design van de koe, de wereldkaart, is gebaseerd op de visie van familie Lankhaar voor hun melkveebedrijf. ‘Wij zien ons melkveebedrijf als internationaal bedrijf. De melk wordt geëxporteerd over de hele wereld, onze embryo’s komen van heinde en verre en ook de kalveren worden geëxporteerd’. Na jaren van voorbereiding kan de bouw van het nieuwe bedrijf binnenkort eindelijk beginnen. Zowel de naam als de uitstraling van het nieuwe bedrijf krijgen een internationaal karakter.

Fosfor Balans
Het thema van de prijsvraag was Fosfor Balans. Fosfor is onder andere belangrijk voor de aanmaak van botten. Karkasontwikkeling, en dus botontwikkeling, is een essentieel onderdeel voor de fosforefficiëntie in de koe. Vandaar de vraag ‘hoeveel botten heeft een koe?’ Het antwoord op de prijsvraag lag niet voor de hand, maar na lang zoeken vond familie Lankhaar het juiste, namelijk 207 botten.

Victoria Mengvoeders past in 2017, naar aanleiding van validatieonderzoek, een nieuw model voor fosforwaardering (eP model) toe om daarmee de fosforefficiëntie in de koe te optimaliseren. Op deze manier kunnen de juiste grondstoffen, meng- en ruwvoeders en bijproducten op het juiste moment en de juiste plaats worden ingezet.Met behoud of toename van gezonde koeien en productie van melk, creëertVictoria zodoende een voorspelbare en optimale fosforefficiëntie voor ieder bedrijf.

Wij wensen familie Lankhaar veel plezier met hun gewonnen prijs!