14 september 2015 - Nieuws

Coccidiose onderzoek

Naar aanleiding van het innovatieplatform konijnenhouderij, een initiatief van Victoria Mengvoeders, is in samenwerking met Wageningen UR een coccidiose onderzoek opgezet. Het doel van dit onderzoek is de ontwikkeling van een goed monitoringsysteem om de coccidiose status op konijnenbedrijven te monitoren en het bijbrengen van kennis aan de konijnensector.

Coccidiose is een veelvoorkomend probleem binnen de konijnenhouderij. Microscopisch kleine eencellige parasieten (coccidiën) tasten het darmstelsel en/of de lever van het konijn aan. De door coccidiën veroorzaakte beschadigingen aan de darmen maken bij konijnen de weg vrij voor andere ziektes en darmaandoeningen.

Aanleiding onderzoek

Afgelopen voorjaar organiseerde Victoria Mengvoeders een eerste innovatieplatform konijnenhouderij. Het doel van dit platform is om met inbreng van verschillende belanghebbenden uit de konijnensector, innovaties in een zogeheten ‘innovatietrechter’ te gieten. Tijdens de bijeenkomst kwam duidelijk naar voren dat monitoring van coccidiose in de ogen van meerdere partijen, waaronder WUR, de aandacht vraagt. Men verwacht dat de monitoring van coccidiose een positief effect kan hebben op onder andere diergezondheid en het rendement binnen de konijnenhouderij. Reden genoeg dus om dit nader te onderzoeken.

Victoria Mengvoeders en Wageningen UR waren beiden voornemens een coccidiose onderzoek op te zetten. Het feit dat dit onderwerp tijdens het innovatieplatform naar voren kwam gaf een mooie gelegenheid om de hoofden bijeen te steken en dit onderzoek gezamenlijk op te pakken.

Proefopzet

Zo gezegd zo gedaan. Victoria Mengvoeders stelt haar proefstal beschikbaar voor de uitvoering van een coccidiose onderzoek welke door beide partijen op de voet wordt gevolgd. Karel de Greef, onderzoeker bij WUR: “We willen qua onderzoek niet op het spoor van een dierenarts gaan zitten maar houden het simpel. Het gaat er om hoe coccidiose zich gedraagt binnen een bedrijf en wat daarvan de gevolgen zijn.” Om een representatief beeld te krijgen is het van belang dat zowel de monstername als het labonderzoek uniform worden uitgevoerd door deskundige personen.

Eén keer per week wordt er bij 8 hokken een mestmonster genomen. De helft van de konijnen zit op voer mét- en de andere helft zónder coccidiostatica. Daarnaast wordt er elke dag een mestmonster genomen bij een controlehok. Deze konijnen krijgen geen coccidiostatica via het voer aangeboden. Van de konijnen in het controlehok wordt tevens de voeropname, het gewicht, de uitval en de wateropname bijgehouden en worden individuele mestmonsters genomen.

Opvolging

Er wordt in het innovatieprogramma in de konijnenhouderij gewerkt met een zogeheten ‘good practice’ benadering waarbij kennis en ervaring bij elkaar worden gebracht. De in de sector aanwezige praktische kennis wordt bij elkaar gebracht zodat er meer zicht gehouden kan worden op coccidiose. Dit wordt aangevuld met onderzoek. Wanneer de coccidiose status op het konijnenbedrijf goed in zicht is, kunnen medicijnen veel gerichter ingezet worden, waardoor bespaard wordt op medicijnkosten en het gebruik van antibiotica wordt gereduceerd. Wanneer een konijnenhouder de monitoring van coccidiose goed onder controle heeft kan er meer rendement uit het bedrijf gehaald worden. We verwachten dat wanneer de coccidiose druk laag is, konijnen bepaalde aandoeningen in veel gevallen op eigen kracht kunnen tackelen.

Monitoringsysteem

Victoria Mengvoeders zet aan de hand van dit onderzoek een monitoringsysteem op. Jos Dortmans, specialist konijnenhouderij, neemt bij bedrijfsbezoeken voortaan met regelmaat mestmonsters mee. Vervolgens analyseert de klantenservice, die speciaal is opgeleid om dit soort analyses uit te voeren, dagelijks in welke mate coccidiose aanwezig is en koppelt dit terug. Bij een grote aanwezigheid van coccidiën kan de konijnenhouder een mestmonster laten onderzoeken door een laboratorium om te bepalen welke aanpak gekozen kan worden om dit te bestrijden.

Alle uitslagen worden door Victoria Mengvoeders geregistreerd. Hierdoor wordt zichtbaar door welke factoren de coccidiose druk wordt beïnvloed en hoe coccidiose zich gedraagt op het individuele bedrijf maar ook in het algemeen door het jaar heen. Door het vergroten van kennis en inzicht wordt het monitoren van coccidiose voor konijnenhouders vergemakkelijkt.

Uitgelicht

Ons Verhaal 

In de videoserie Ons Verhaal vertellen we maandelijks wat er nodig is om rundveehouders met voer & advies succesvol te laten zijn. Elke maand komt er een nieuwe aflevering online, over onderwerpen die u als rundveehouder zeker zullen interesseren!



Lees meer