22 februari 2013 - Nieuws

Eerste konijnenstal gecertificeerd voor de Maatlat Duurzame Veehouderij

Het familiebedrijf Groenewoud uit het Brabantse Vinkel had onlangs de primeur. Als eerste konijnenstalhouder in Nederland behaalde de onderneming het MDV-certificaat voor haar duurzamere konijnenstal. Een afnemer uit België trok het bedrijf over de streep. "Zij wilden tekenen voor een gegarandeerde afname van minstens twee jaar", zegt Jacq Groenewoud.

In 2005 is Groenewoud jr. in het familiebedrijf komen werken. De afgelopen jaren bleef de onderneming maar groeien. "Eind 2012 zaten we op onze top van circa 1800 voedsters en 30.000 konijnen", zegt hij. Halverwege 2011 werden de plannen gemaakt voor de bouw van een nieuwe stal. "En dan ga je natuurlijk ook nadenken over wat je verder wilt met je bedrijf", zegt Groenewoud. "In de markt is er een toenemende vraag naar kwaliteit, duurzamere werkwijzen en diervriendelijker vlees. Daar wilde ik als ondernemer graag op inspringen, onder meer met ruimere hokken. Maar investeren betekent risico nemen. Toen mijn afnemer Lonki uit België aangaf garant te willen staan voor een afname van mijn konijnen voor minstens twee jaar, als ik zou voldoen aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij, heb ik de stap gewaagd. Ook kwam ik door de investering in de duurzame stal in aanmerking voor een fiscale regeling (MIA/Vamil) van de overheid. Dat heeft de keuze ook makkelijker gemaakt."

67% Meer leefruimte

Half augustus 2012 zette Groenewoud de eerste konijnen in hun nieuwe onderkomen. De stal heeft vijf dubbele rijen van 35 hokken van 2,12 bij 1,02 meter. In totaal zijn dat 350 hokken met 30 konijnen per hok. De konijnen hebben 67% meer ruimte dan in zijn vorige stal. De bodems zijn van kunststof. Dat veroorzaakt minder beschadiging aan de poten van de dieren dan de gaasroosters van de oude hokken.

Groenewoud heeft nog meer maatregelen genomen om aan de MDV-eisen te voldoen. Het bedrijf scheidt nu dagelijks de mest van de urine, waardoor er minder ammoniakuitstoot plaatsvindt. Dit gebeurt met lopende banden (onder de hokken) met sleuven erin. De dieren krijgen ook geperst stro via speciale strokokers. Ook plaatste Groenewoud PVC buizen in de hokken waar de dieren in kunnen kruipen, als alternatief voor een hol. Verder voorzag de konijnenhouder de stal van een geavanceerd ventilatiesysteem. Twee van de drie ventilatoren staan continu aan. De derde springt automatisch aan als het te warm wordt in de stal. Ook de luchtdruk wordt door een klimaatcomputer heel precies geregeld.

Het kostte Groenewoud al met al een half jaar om zijn bedrijf MDV-proof te maken. "Vooral het organiseren van het ventilatiesysteem en het scheidingssysteem van mest en urine kostten enige inspanning," zegt hij. "Het was even zoeken hoe we dat het beste voor elkaar konden krijgen, maar het is gelukt. En natuurlijk ben ik er trots op dat we de eerste konijnenstal in Nederland zijn met een MDV-certificaat!"

Bron: SMK

Uitgelicht

Ons Verhaal 

In de videoserie Ons Verhaal vertellen we maandelijks wat er nodig is om rundveehouders met voer & advies succesvol te laten zijn. Elke maand komt er een nieuwe aflevering online, over onderwerpen die u als rundveehouder zeker zullen interesseren!



Lees meer