8 december 2023 - Nieuws

Droogstand management tijdens winterperiode

De droogstand is een cruciale fase voor de gezondheid en productiviteit van koeien. Tijdens de droogstand van melkkoeien in de winter is het onder andere belangrijk om aandacht te (blijven) besteden aan de droge stof opname en beschikbaarheid van drinkwater. Het monitoren van voeding, gezondheid en comfort is cruciaal om koeien voor te bereiden op een gezonde en productieve lactatieperiode.

1. Droge stof opname, pens werking

Zorg ervoor dat de droge koeien voldoende voer op kunnen nemen. Koeien in de droogstand hebben een lagere energiebehoefte, maar ze hebben nog steeds voedingsstoffen nodig voor een gezonde dracht en om zich voor te bereiden op de aankomende lactatieperiode. Zorg daarom voor een optimaal droogstandsrantsoen. Hierbij geldt: ‘meten is weten’. Als je de droge stof opname inzichtelijk maakt, kun je daarop anticiperen en gericht sturen. Een goede penswerking is daarbij ook een must. Ook in deze groep dient de vertering goed te verlopen. De rundvee specialisten van Victoria helpen je graag naar het vinden van de juiste balans.

2. Drinkwater

Zorg ervoor dat de droogstaande koeien altijd toegang hebben tot vers, lauw drinkwater. Het is essentieel voor de algehele gezondheid en om uitdroging te voorkomen. Controleer regelmatig of het water niet bevroren is.

3. Monitoring

Houd de droge koeien goed in de gaten. Let op de conditie (conditiescore), het gewicht, de vacht, klauwen, het gedrag en andere fysieke indicatoren. Verminderde voeropname en/of ongemakken kunnen een teken zijn van gezondheidsproblemen. Het is raadzaam om in deze situatie de voorlichter/ dierenarts te raadplegen.

Het monitoren van de conditie van de koeien en het bieden van de juiste zorg draagt bij aan een succesvolle start van de volgende cyclus. Door ervoor te zorgen dat droge koeien toegang hebben tot voldoende voer van goede kwaliteit en onbeperkt schoon drinkwater, kun je de gezondheid en welzijn tijdens de winterse droogstand waarborgen.

Winterweetjes kalveropfok
Uitgelicht

Ons Verhaal 

In de videoserie Ons Verhaal vertellen we maandelijks wat er nodig is om rundveehouders met voer & advies succesvol te laten zijn. Elke maand komt er een nieuwe aflevering online, over onderwerpen die u als rundveehouder zeker zullen interesseren!



Lees meer